Om nationen

Gästrikar, Hälsingar, landsvänner, blivande medlemmar! 

Välkomna hit!

Gästrike-Hälsinge nation drivs, likt alla andra nationer, av studenter, för studenter. Det betyder att vi gör allt för att din tid i Uppsala ska bli den bästa möjliga men också att du har möjlighet att själv vara med och skapa din nation. Trots de många traditionerna är vi i ständig förändring och nya traditioner uppstår årligen.

Vi erbjuder våra medlemmar ett stort gult 1800-talshus med bibliotek och ett fyrtiotal studieplatser. Under de varma månaderna finns det även möjlighet att sitta ute i vår lummiga trädgård och kanske plocka ett och annat äpple från något av träden?

Varje kväll håller vår pub Ghuben öppet där vi serverar närmare 130 olika sorters öl. Vi har även ett fint utbud av whiskey och drinkar som vår trevliga personal kan hjälpa dig att botanisera bland. Sist men inte minst har vi vår Pannkaksbar, som på lördagar serverar stans bästa amerikanska pannkakor med flera olika söta och salta tillbehör! Utöver pannkakor erbjuder pannkaksbaren smörgåsar, pajer och kakor. I dryckesväg har vi allt från juice och läsk till te och kaffe. Pannkaksbaren kommer under höstterminen 2022 ha öppet vid speciella tillfällen, följ våra sociala medier för mer info!

Nationen har den snabbaste bostadskön i Uppsala, ofta går det att få förstahandskontrakt på ett rum redan första terminen som medlem. Bostäderna ligger på Studentvägen och i kvarteret Observatoriet intill Ekonomikum. Vi är den enda Nationen som kan stoltsera med en bostad per var sjätte medlem! För tillfället bygger vi dessutom nya studentbostäder, hurra!

Vi har även många stipendier och delar ut närmare 2 miljoner kronor varje år till våra medlemmar. För att få veta mer är det bara att klicka runt i spalten till vänster eller komma ner till nationen och fråga någon av våra tjänstvilliga heltidare.

Bli medlem

Att bli medlem i nationen är enkelt. Ungefär en vecka innan terminsstart öppnas dörrarna till inskrivningen. Ta med dig ditt antagningsbesked och din legitimation ner till nationen där du möts av våra Internationella sekreterare samt Reccevärdar. De hjälper till att skriva in dig och svarar på dina frågor. Detta är även ett ypperligt tillfälle att anmäla sig till Reccemottagningen, en dag då Nationens uppmärksamhet helt och hållet ägnas åt sina nya medlemmar. Dagen avslutas med att vi bjuder alla reccar på en trevlig middag med mycket sång och skratt.

När inskrivningen är stängd kan du enkelt bli medlem i Gästrike-Hälsinge nation genom att prata med Förste kurator på nationen. Kom förbi under mottagningstider så hjälper vi dig! Du kan även bli medlem via Uppsalastudent och sedan komma förbi nationen för att få ditt nationskort.