Mat & Fest

Att gå på gasque eller bal är något av det mest studentikosa du kan göra som student i Uppsala och det är dessutom något av det roligaste som nationerna erbjuder!

En gasque är en formell middag. Alla gasquer har gemensamt att det serveras åtminstone tre rätter tillsammans med dryck av olika slag (oftast öl och snaps till förrätten, vin till huvudrätten och avec till efterrätten – självklart finns både alkoholfria och alkoholhaltiga alternativ). Förste kurator står som värd(inna) och hälsar alla gäster välkomna, det bjuds på underhållning (t.ex. körsång och/eller spex) och Inspektor håller tacktal i slutet av kvällen. Ibland delas olika stipendier eller andra utmärkelser ut på middagen och det är alltid mycket sång!

Klädkoden på en gasque är ofta kavaj. Klädkod kavaj innebär att du antingen ska ha mörk kostym eller en klänning eller liknande i lite finare material.

Untitled design (1)

En bal är som en gasque men ännu finare och mer högtidlig. Maten och drycken är lite lyxigare och klädkoden är högtidsdräkt, vilket innebär antingen långklänning eller frack (alternativt folkdräkt). På GH har vi en bal per termin, Vårbalen i maj och Separationsbalen i november.

Utöver gasquer och baler har vi även en daglig verksamhet som erbjuder mycket i mat- och dryckesväg. Vår pub Ghuben är öppen alla kvällar i veckan. På torsdagar och fredagar uppgraderar vi puben till Ghastropuben då vi serverar klassisk svensk husmanskost. Varje lördag slår Pannkaksbaren upp sina dörrar och serverar pannkakor, bagels, kakor, milkshakes och mycket mer – perfekta stället att hänga med vänner eller göra lördagsplugget lite lyxigare. Du kan läsa mer om vår verksamhet i flikarna till vänster.

Du kan även hyra GH:s festsal för till exempel disputationsfester och programföreningar. Läs mer i fliken till vänster.

4