Gasque & Bal

Gasquer

Reccegasque
Några veckor in på varje termin anordnas den storslagna Reccegasquen då vi välkomnar alla nationens nya medlemmar, de s.k. Recentiorerna. Är du ny på nationen är detta den perfekta introduktionen till gasquernas fantastiska värld!

Gasquen börjar med att vi med fanan i spetsen tågar upp till Rikssalen på Uppsala slott. Där samlas alla nationer för en välkomstceremoni med tal, musikunderhållning och prisutdelning till terminens recentiorer. Det brukar vara en väldigt pampig och stämningsfull tillställning och det rekommenderas varmt att du är med på denna del.

Efter mottagningen går vi tillbaka till GH och där börjar gasquen på riktigt, med god mat (trerätters middag), dryck, tal, underhållning och sång! Efter middagen fortsätter kvällen med ett släpp (klubb) så vi kan dansa till småtimmarna. Efter pandemin satsar vi att kunna ha samtliga tillställningar igen!

På vårterminen hålls reccegasquen traditionsenligt tillsammans med Västgöta och Östgöta nationer. Fördrinken brukar vara på VG, följt av middag på GH och släpp på ÖG.

10

Marsgasque
Marsgasquen går, som namnet antyder, av stapeln i mars månad varje år. Gasquen har varje år ett nytt tema och allting, från tal och underhållning till mat och dryck går i temats tecken. Även klädkoden är temaenlig så detta är ett perfekt tillfälle att gå loss i maskeradlådan och hitta den perfekta utklädnaden. Under gasquen delas även pris ut till den person som har den bästa utklädnaden så det kan löna sig att lägga ner lite extra energi. Efter gasquen följer ett hejdundrande 04-släpp.

Majmiddag
Majmiddagen, som äger rum 1 maj varje år (oavsett veckodag) är en av nationens finaste gasquer. Menyn, som brukar bestå av fem rätter, är omsorgsfullt utvald och ackompanjeras av extra fin dryck. Till Majmiddagen inbjuds alla GH:s s.k. jubelrecentiorer, dvs. de som varit medlemmar i nationen i 100 terminer och under middagen uppmärksammas de med tal och medaljer. Denna gasque lockar ofta många äldre medlemmar men det är även ett utmärkt tillfälle för dig som nyare medlem att få en inblick i GH:s långa historia. Dessutom är det ett perfekt avslut på Valborgshelgen.

7

Kräftgasque
Höstens första gasque äger rum i slutet av augusti och tar formen av en kräftskiva. Självklart finns alla vanliga gasque-företeelser kvar, så som tal, underhållning och sång! Dessutom tillverkar vi egna kräfthattar och delar ut pris till den som lyckats bäst i sitt hatt-skapande. Passar kräftor inte din smak? Självklart finns andra alternativ – alla är välkomna. Ibland har Kräftgasquen anordnats tillsammans med vår kära granne, Västgöta nation; något år kanske det blir av igen!

Höstgasque
Under höstterminen anordnas höstgasque med tema. Tidigare år har det varit tema såsom potatisgasque och spökgasque, temat varierar stort med andra ord. I år kommer emellanåt satsat allt på jubileumsbal på Uppsala slott istället, mer info kommer!

Luccegasque
Luccegasquen markerar att julen är i antågande. Med inte mindre än fyra (!) olika julbord och flera olika sorter av egentillverkad snaps väntar en episk kväll. Självklart bjuds det på tal, sång, underhållning och dessutom ett stämningsfullt luciatåg. Efteråt blir det släpp till 04.

Sylvestergasque
Vill du fira in det nya året på bästa sätt? Kom till GH på nyårsafton för den fantastiska Sylvestergasquen! Med god mat och dryck, sång och underhållning firar vi in tolvslaget tillsammans och efteråt väntar 04-släpp.

9

Baler

Vårbal
Vårbalshelgen är kanske Uppsalastudentens allra härligaste helg! En lördag i maj dukar alla nationer upp till bal i sina festsalar och Uppsala kryllar av studenter i långklänning och frack. På GH börjar festligheterna med fördrink på Studentvägen och sedan tågar vi tillsammans till nationen, förbi nationsgraven där vi ägnar en tanke åt de medlemmar som lämnat oss. Väl på nationen väntar en kväll fullspäckad av god mat, dryck och gott sällskap samt tal, underhållning, sång och utdelning av stipendier. Efteråt blir det släpp med styrdans till småtimmarna. Biljetterna till Vårbalen säljer slut fort, se till att ha koll på vilken dag de släpps så du inte blir utan!

Separationsbal
I november varje år delas GH i två för en kväll. Vilken sida väljer du: Gästrike nation eller Hälsinge nation? Stora salen delas och under kvällen pågår två parallella sittningar, där de olika nationerna hyllar sig själva och hånar de andra. Självklart blir det tal, sång och underhållning. Lagom till det efterföljande 04-släppet brukar nationerna bli sams igen och återförenas som Gästrike-Hälsinge nation.

Untitled design (2)