Gasque och Bal

Gasque och bal

Nationen har sedan länge varit en plats att kalla sitt andra hem, eller sitt vardagsrum. Likt ett vardagsrum fylls det ibland med gäster för större fest för att högtidlighålla något speciellt… Och ibland bara för att vi vill! På nation kallas dessa större sittningar för gasque eller bal. Vid gasque eller bal stänger nationen ned övrig verksamhet och bjuder in till större studentikos middag med underhållning och efterföljande släpp. Släpp är ett annat ord för efterfest, och då omvandlas huset från middagsbjudning till nattklubb – där även de som inte närvarade vid gasquen eller balen är välkomna!

Hur går jag på gasque?

Innan du faktiskt rör dig mot huset kan det dock vara bra att veta att du har en plats. Biljetter till sittningar släpps oftast några veckor innan, och tider för när du kan köpa biljetter bevakar du via denna hemsida, nationsguiden.se, eller sociala medier. Biljetter säljs till de som har ämbete på nationen först, sedan till medlemmar av GH, och sist till övriga studenter. Baler är mer högtidliga och då har du möjlighet att köpa biljett till både dig själv och den partner du önskar ha med! 

 

När du väl är på plats vill du kanske veta vad som förväntas av dig. Läs mer om detta på Vett och etikett på sittning.

Varje termin

Februari och september – Recentiorsgasque

En gasque för att välkomna de nya studenterna, recentiorerna. Detta är en bra sittning att ha som sin första sittning. Biljetter säljs i inskrivningen på nationen vid terminsstart. Biljetterna går ofta åt snabbt – så skynda dig till inskrivningen om du är ny i stan!

Mars och oktober – Hemliga temagasquen

Enklare temasittning. Temat är hemligt fram till någon vecka innan, och du förväntas både till klädsel och till uppförande gå in i roll efter tema. Detta är en något mer internare sittning, vilket gör den perfekt om du vill engagera dig på nationen!

Vårens sittningar

April – Sångboksgasque

Gasque till firandet av nationens sångbok, men även andra sånger som man kanske hade önskat fanns i den samma. En kväll fylld av sång.

Maj – Majmiddag

Majmiddagen sker alltid första maj för att runda av valborg. Detta är nationens mest högtidliga och formella sittning, och många mer seniora medlemmar kommer tillbaka till nationen för att uppleva nationen igen!

Maj – Vårbal

Vårbalen är kanske, med valborg som stark konkurrent, vårterminens höjdpunkt. Sittningen pågår nu en hel helg; med sexa på fredagen för ämbetsmän, och brunch på söndagen för de som överlevt släppet. Själva sittningen är på lördagen är ett vackert firande av våren i högtidsdräkt, och ofta ett fint avslut på terminen.

Höstens sittningar

Augusti – Kräftgasque/Kräftskiva

Kräftor kräva dessa fester, och i kräftsäsong bjuder nationen in till fest. Med finfula hattar hälsar nationen välkomna alla studenter som skiljts åt under sommaren!

November – Separationsbal

Nationen delas för en kväll i två – Gästrike OCH Hälsinge nation. Varför? Därför! Klä dig i högtidsdräkt och lev ut dina patriotiska drömmar för en kväll. Kanske förblir nationen två?

December – Luccegasque

Luccegasquen är den stora GH-sittningen på hösten. Med flera stora julbord, luciatåg och mistlar i hela huset markerar denna sittning julens intåg. Likt vårbalen pågår festen i flera dagar.

Nyårsafton – Sylvestergasque

Sylvestergasquen är GH:s nyårssittning. Har du inga planer, eller vill dra med ett stort gäng för att fira nyår i nationens stora sal? Kom till GH och fira in det nya året med en sittning tillsammans!