Vett och etikett på gasque

Vid sittning på GH är stämningen god, men formella middagar har sin etikett. För att inte trampa värden på tårna, eller råka göra något felsteg som gör dig sömnlös kommer här en liten guide. Kanske tar den även udden av nervositeten inför din första sittning?

När är jag på gasque?

Sittningar kan starta med en förfest hemma, men det bryr sig sällan värden om. Vid inbjudan står dock en tid, exempelvis 18DK. DK betyder dubbelkvart, och innebär att du förväntas dyka upp mellan 18-18.30. Detta är en rest från en tid när klockor inte var lika tillgängliga för studenten, och en viss förväntad sen ankomst var att räkna med. Vill du ha tid att mingla och ta en fördrink är det bättre att komma närmare 18.00, men kom inte innan detta!

 

Gasquer tar slut, och gästerna blir då fria på släpp. Släpp pågår som oftast till 04.00.

Hur är jag på gasque?

Trevlig mot andra. Upplever du att någon inte är det av någon anledning kan du diskret prata med någon av marskalkarna i salen – så kan de kanske lösa det hela diskret.

Vad ska jag ha på mig?

Klädd bör du alltid vara, och gärna välklädd. För vissa tillställningar har värden varit vänlig nog att specificera vad som förväntas kläs. Följer du klädkod riskerar du inte att känna dig underklädd samtidigt som festligheterna kan få kännas just så festlig som värden vill.

Hel och ren

Finare än vardag, om du inte är väldigt finklädd till vardags. Gärna skjorta, men kavajen behöver inte följa med. Slipsen kan hänga hemma, men skor bör vara fina! För kvinnor kan finaste vardagskjolen eller enklare byxdress gå hem, men även finare topp med byxor går bra!

Udda kavaj

Kavaj, finare skjorta i valfri färg, finare byxor, slips eller fluga. Kavajens tyg matchar inte byxornas tyg. På sommaren kan kavaj och byxor ha ljusare färg. För kvinnor kan man vara uppklädd, men inte för formell – finare kjol, klänning, byxdress, eller kavaj.

Kavaj

Kavaj innebär kavaj och byxor i samma tyg, slips eller fluga, och skjorta i ljusare tyg. För kvinnor gäller samma som för udda kavaj, men något formellare.

Högtidsdräkt

Högtidsdräkt är den mest formella klädkoden och kan innebära två saker. Antingen är det folkdräkt, för både kvinnor och män. Då är det enda man bör tänka på att du inte approprierar på annan kultur, och du använder endast folkdräkt från en geografisk plats du har anknytning till. Högtidsdräkt innebär annars akademisk högtidsdräkt, eller frack. För kvinnor gäller balklänning.

m.a.o

Ibland står det, som oftast tillsammans med högtidsdräkt, m.a.o. Detta betyder “med akademiska ordnar”, alltså att du ska bära ordnar, akademiska föreningsband och medaljer du fått i det akademiska livet. Står det istället o.u så ska dessa tecken undvikas. Står det inget alls ska tecken också undvikas.